Ja 25 universitetet ku studentët e UET mund të vazhdojnë studimet e tyre për të paktën një semestër

Shumë studentë të Universitetit Europian të Tiranës kanë patur mundësi të ndjekin një semestër studimesh jashtë vendit nëpër universitete të famshme. Edhe për këtë vit akademik UET do të dërgojë studentë për të kryer të paktën një semestër në 25 universitete perëndimore në shtete, si: Italia, Gjermania, Austria, Spanja, Hungaria, Portugalia, Spanja etj.

Universiteti Europian i Tiranës është pjesë e skemës Erasmus+ që prej lançimit të kësaj skeme nga Komisioni Europian në 2014. Që prej atëherë UET ka përfituar një sërë projektesh për shkëmbimin e stafit dhe studentëve, si edhe për ngritjen e kapaciteteve në universitete. Në kuadër të mobilitetit të studentëve, UET dërgon çdo vit me dhjetëra studentë të tij, të studiojnë në universitetet më në zë të Europës, duke pritur njëkohësisht studentë europianë në auditorët e tij.

UET është institucion i arsimit të lartë, i përkushtuar në ndërkombëtarizimin e programeve të studimit, proceseve akademike dhe zhvillimit të stafit dhe kërkimit përmes mundësive që ofron ndërkombëtarizimi. UET synon të bëhet një qendër e rëndësishme kombëtare dhe rajonale sa i takon bashkëpunimit universitar, shkëmbimeve me karakter kërkimor shkencor dhe debatin e ideve që promovojnë vlerat akademike dhe ato të qytetarisë europiane. Ne synojmë ofrimin e diplomave të përbashkëta me universitete prestigjioze Europiane, me të cilat është ndërtuar partneritet në kuadrin e programeve të përbashkëta të studimit.

Nëpërmjet zyrës së bashkëpunimit ndërkombëtar UET ka arritur një bashkëpunim të frytshëm me universitete partnere prestigjioze, si: Stockholm Business School në Suedi; Lappeenranta University of Technology në Finlandë; The Hague University of Applied Sciences në Holandë; Humboldt University dhe Hochschule Ludwigshafen në Gjermani; NOVA University of Lisbon në Portugali, Universiteti i Salzburgut në Austri; Universiteti i Bolonjës dhe Universiteti La Sapienza i Romës në Itali; Universiteti Etvos Lorand në Hungari etj.

Në periudhën kohore 2015-2018, përmes projekteve Sigma Agile dhe Credit Mobility, kanë fituar të drejtën për të kryer periudha mësimore ose kërkimore në universitete europiane më shumë se 100 studentë të UET. Nga ana tjetër, UET është institucion pritës për 10 studentë nga Universitete partnere, të cilët kryejnë në UET semestra studimi në gjuhën angleze.

Është e ditur tashmë se Erasmus+ është një nga programet më të njohura të shkëmbimit studentor, me një kontribut të madh në formimin dhe pasurimin e karakterit, si dhe në njohjen dhe përqafimin e kulturave të reja. Një program i cili të ofron mundësi të pafundme, me eksperienca të paharrueshme, me miq dhe kujtime që zgjasin një jetë. Shpeshherë, eksperiencat e studentëve të mëparshëm të cilët kanë përfituar nga kjo skemë i kanë nxitur studentët e tjerë të aplikojnë për të përfituar edhe vetë një eksperiencë të paharrueshme si ajo që ofron Erasmus+.

“Mbi 50 studentë të UET zhvilluan studimet e tyre për semestrin e dytë të këtij viti akademik që sapo përfundoi, ishin pjesë e shkëmbimit studentor që ofron skema Erasmus+. Në nivel semestri, për UET ky është numri më i lartë i studentëve që janë larguar në një nga universitetet partnere të Bashkimit Europian. Mund të përmend këtu që për këto 36 vende, numri i aplikantëve ka arritur 150 studentë”, tregon Lutjona Lula, Koordinatore e Erasmus+ në Universitetin Europian të Tiranës

Tabela e universiteteve ku studentët e UET mund të vazhdojnë studimet e tyre sipas programit Erasmus+

Nr Universiteti partner
1 University of Pavia, Itali
2 University of Warsaw, Poloni
3 Ludwigshafen University, Gjermani
4 NOVA University of Lisbon, Portugali
5 Obuda University, Budapest, Hungari
6 Siauliai University, Lituani
7 Uppsala University, Suedi
8 The Hague University of Applied Sciences, Hollandë
9  CIHEAM-IAM & SupAgro Montpellier
10 Tallin Technical University, Estonia
11 WUST, Poloni
12 WSPA Lublin, Poloni
13 Vilnus University of Applied Sciences, Lituani
14 Minho, Portugali
15 University of Aquila, Itali
16 University College of Economy and Innovation in Lublin, Poloni
17 CEU, Hungari
18 Kwidzyn, Poloni
19 Salzburg University
20 Szczecin University
21 Lappenranta University of Technology
22 University of Beira Interior, Portugali
23 West Timisoara, Rumani
24 University of Bologna, Itali
25 Utenos Kolegija, Lituani

Leave A Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.