Dekania e Fakultetit të Shkencave Humane Belina Budini ka botuar librin e saj më të ri “Ndikuesit”. Ideja e këtij libri erdhi nga zhvillimi i Forumeve UET të cilat jaën kthyer në agorën e përjavshme të aktualitetit politik, mediatik, social dhe kulturor. Debati publik vjen në arenën universitare nëpërmjet Forumeve UET, një aktivitet ku ftohen në një debat të hapur me studentë dhe pedagogë figura me rëndësi në jetën publike, politike, kulturore të vendin dhe Rajonit.

Në intervistimin e politikanëve, gazetarëve, autorëve dhe personazheve politik, studiusja e komunikimit Belina Budini mblodhi idetë për të krijuar këtë libër stduimor. Personazhet që shohim më tëpër në emisione televizive, në portale dhe në forma të tjera te komunikimit bëhën shpesh ndikues të opinionit publik. E gjithë audienca e jashtme i merr akumulon ato mesazhe që përcillen duke nxjerrë një konkluzion përfundimtar. Pra ndikuesit janë ata që bëjnë punën më të madhe me audiencën që kërkon të shohi dhe të dëgjojë gjithmonë e më tepër, por kush janë disa nga ndikuesit që lexuesi do të gjej në këtë libër? Cfarë e bën atë tërheqës dhe kujt i referohet më tepër Dekania e Fakultetit të Shkencave Humane, Edukimit dhe Arteve Liberale në UET Belina Budini.

Gjtë një speciale të emisionit Opinion të gazetarit Blendi Fevziu, Budini thekson se  i referohet më së shumti personazhemeve që janë të pranishëm në media dhe në rolet e tyre profesionale  gjatë ditës përball politikanëve. “Në një farë mënyre po flas për ndikuesit politik sepse janë ata qe ndikojnë në cështje me rëndësi që lidhen me funksioniminn e Demokracisë në shoqerinë shqipëtare. Gazetarët tradicional në Shqiperi prej 30 vitesh kanë mbajtur një peshë të rëndësishme dhe sigurisht kanë fituar rolin e protagonistit. Ka pika ku këta ndikues bashkohen me njëri tjetrin dhe ka pika dhe ku ndahen sepse padyshim përvojat e tyre janë të ndryshme.

Politikanë të rinj ka filluar të ketë më tepër këto vitet e fundit edhe pse jo me ndonjë cilësi të lartë apo me ndonje ndikim publik të rëndësishëm, kështu që në këto parametra artificialisht ndikuesit nuk krijohen. Ne kemi protagonistë në jetën publike, në rrjetet sociale dhe në portale duke krijuar disa individualitete të reja. Por këto lloj indidualitetesh dhe kjo lloj risie nuk ka ardhur atje ku duhet të vinte, në gazetarinë influente dhe politike. Pjesë e pandashme e diskursit të ditës është fakti se ndikuesi është shpesh i përdorur nga politika. Gjithmonë lind debati nëse ato janë të vërtetë në argumentat e tyre ku përpiqen të japin një mesazh nga ajo që quhet faktor politik. Arguminti i humbjes së besueshmërisë dhe i vënies në dyshim pozicionit moral dhe etik i ndikuesëve nga politika është një aspekt që vet ndikuesit e prekin. Shumë prej roleve alternative që ata luajnë, të tipit Këshilltar, ekspert Piari, apo shkruajtës fjalimesh, gazetarët e angazhuar nuk artikulohen si të tillë sepse ata nuk preferojnë të vetë etiketohen si gazetar në këto funksione ndërkohë që janë të tillë”.

Kush e përcakton realitetin e ditës, një politikan apo një gazetar…kjo është një tjëtër pyetje e cila merr përgjigje në faqet e këtij libri që në fakt duhet të shkojë patjetër në duart dhe sytë e një gazetari. Ky libër nuk jep vetëm përgjigjen e pyetjes së thjesht kush jan këto ndikues, por si veprojnë ata dhe si duhet ta shohin veten në raport me ata individë që i ndjekin dhe i dëgjojnë. A janë gazëtarët ndikuesit më të rëndësishëm në aspektin politik…

“ Në këtë libër ka raste krahasimore me gazetarë të vendeve të tjera, lidhja e gazetarisë me demokracinë dhe zhvillimin e mediave të reja. Në këto kushte që janë në evolim të vazhdueshëm gazetarët kanë nevojë të lëxojnë dhe të shikojnë si evolon profesioni i tyre” – shprehet autorja Belina Budini.

Pra ky libër i drejtohet më së shumti atyre gazetarë të cilët luajnë një rol të rëndësishëm në mëdia televizive dhe sociale. Gazetaria është një emër tjetër për demokracinë sepse të gjithë janë të lirë të thonë hapur mendimin e tyre në Demokraci. Sigurisht ky mendim duhet të jetë i argumentuar dhe bazuar në fakte dhe referenca. Duke i shfaqur këto mendime në publik, ato marin një rol akoma më të madh sepse shkon direkt tek masat e njerëzve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *