• STUDY AT EUT
    • SPEECH OF THE PRESIDENT
    • INTERNATIONAL STUDENTS
    • PROFESSIONAL DIPLOMA
    • BACHELOR
    • INTEGRATED PROGRAMS
    • PROFESSIONAL MASTER
    • MASTER OF SCIENCE
    • MASTER OF ARTS
    • MASTER FINTECH
    • MASTER POSIG
    • DOCTORATE
    • FOR PARENTS
  • ACADEMIC STAFF
    • EUT RECTOR
      • RECTOR SPEECH
    • EUT ADMINISTRATOR
    • DEAN
    • HEAD OF DEPARTMENTS
    • ORGANIGRAM
      • FACULTY OF ECONOMICS, BUSINESS AND DEVELOPMENT
      • FACULTY OF LAW, POLITICAL SCIENCES AND INTERNATIONAL RELATIONS
      • FACULTY OF HUMANITIES, EDUCATION AND LIBERAL ARTS
      • FACULTY OF ENGINEERING, INFORMATICS AND ARCHITECTURE
      • FACULTY OF TECHNICAL MEDICAL SCIENCES
  • NEWS
  • SCIENTIFIC RESEARCH
    • STRATEGY
    • MAJOR RESEARCH PROGRAM
    • PHYSICAL INFRASTRUCTURE
    • SCIENTIFIC JOURNALS
    • CONFERENCES
    • SCIENTIFIC PUBLICATIONS
      • TOP MOST CITED ARTICLES
    • SEASONAL SCHOOL
    • GENDER EQUALITY PLAN
  • PROJECTS AND PARTNERS
    • INTERNATIONAL
      • NEWS
      • OUTGOING STUDENTS /STUDY ABROAD
        • INTER INSTITUTIONAL AGREEMENT
        • INTERNATIONAL DEGREES
      • INCOMING STUDENTS / STUDY AT EUT
    • PROJECTS
  • ABOUT UET
    • FACTS AND FIGURES
    • STATUTE
    • ADMINISTRATION BOARD
    • MISSION AND VISION
    • INTERNATIONALIZATION
    • EMPLOYMENT AT EUT
    • EMPLOYMENT OPPORTUNITIES AND INTERNSHIP
    • EVALUATION REPORTS
  • Services
    • ACADEMIC SECRETARIAT
    • CAREER ADVISING
    • TUTORING
    • STUDENT CLUBS
    • STUDENT COUNCIL
    • ALUMNI
      • ALUMNI PRESIDENT
  • en_US
    • sq
UET UET
  • STUDY AT EUT
    • SPEECH OF THE PRESIDENT
    • INTERNATIONAL STUDENTS
    • PROFESSIONAL DIPLOMA
    • BACHELOR
    • INTEGRATED PROGRAMS
    • PROFESSIONAL MASTER
    • MASTER OF SCIENCE
    • MASTER OF ARTS
    • MASTER FINTECH
    • MASTER POSIG
    • DOCTORATE
    • FOR PARENTS
  • ACADEMIC STAFF
    • EUT RECTOR
      • RECTOR SPEECH
    • EUT ADMINISTRATOR
    • DEAN
    • HEAD OF DEPARTMENTS
    • ORGANIGRAM
      • FACULTY OF ECONOMICS, BUSINESS AND DEVELOPMENT
      • FACULTY OF LAW, POLITICAL SCIENCES AND INTERNATIONAL RELATIONS
      • FACULTY OF HUMANITIES, EDUCATION AND LIBERAL ARTS
      • FACULTY OF ENGINEERING, INFORMATICS AND ARCHITECTURE
      • FACULTY OF TECHNICAL MEDICAL SCIENCES
  • NEWS
  • SCIENTIFIC RESEARCH
    • STRATEGY
    • MAJOR RESEARCH PROGRAM
    • PHYSICAL INFRASTRUCTURE
    • SCIENTIFIC JOURNALS
    • CONFERENCES
    • SCIENTIFIC PUBLICATIONS
      • TOP MOST CITED ARTICLES
    • SEASONAL SCHOOL
    • GENDER EQUALITY PLAN
  • PROJECTS AND PARTNERS
    • INTERNATIONAL
      • NEWS
      • OUTGOING STUDENTS /STUDY ABROAD
        • INTER INSTITUTIONAL AGREEMENT
        • INTERNATIONAL DEGREES
      • INCOMING STUDENTS / STUDY AT EUT
    • PROJECTS
  • ABOUT UET
    • FACTS AND FIGURES
    • STATUTE
    • ADMINISTRATION BOARD
    • MISSION AND VISION
    • INTERNATIONALIZATION
    • EMPLOYMENT AT EUT
    • EMPLOYMENT OPPORTUNITIES AND INTERNSHIP
    • EVALUATION REPORTS
  • Services
    • ACADEMIC SECRETARIAT
    • CAREER ADVISING
    • TUTORING
    • STUDENT CLUBS
    • STUDENT COUNCIL
    • ALUMNI
      • ALUMNI PRESIDENT
  • en_US
    • sq

Të ndryshme

Libri i chef Alfred Markut, Isuf Kalo: Dietologjia dhe kulinaria, të dobishme jo vetëm për shëndetin

  • Date May 24, 2022

Në librin “Rapsodi në pjatë” të chef Alfred Markut, botim i UET Press, Isuf Kalo i gjen në një marrëdhënie harmonie, shijen dhe shëndetin

Mjekësia dhe kulinaria kanë histori të gjatë bashkëjetese, mendon mjeku i njohur Isuf Kalo. Bashkëjetesë që shpesh ka qenë e një lloji konfliktual. Megjithatë, në librin “Rapsodi në pjatë” të chef Alfred Markut, botim i UET Press, ai i gjen në një marrëdhënie harmonie, shijen dhe shëndetin

Në praktikën mjekësore, ushqimi i pacientëve është ‘i harruari’ i madh. Të fokusuar tek diagnoza dhe tek barnat kimike, profesionistët bluzëbardhë duket sikur çuditërisht besojnë që pacientët dhe qytetarët “ushqehen” me tableta dhe pilulat e panumërta farmaceutike. Ushqimin ata e përmendin pak, ose kryesisht si fajtor: Çfarë nuk duhet të hanë pacientët! Ai rrallë vlerësohet si element thelbësor në suksesin apo dështimin e ndërhyrjeve tona mjekësore. Qytetarët dhe pacientët ndryshojnë në moshë, kulturë, tradita, kushtet social-ekonomike dhe në gjendjet shëndetësore të secilit. Ata meritojnë jo predikime monotone skematike, por variacione ushqimore të personalizuara.

Nevojat dhe kërkesat metabolike, estetike e të shijes, evoluojnë pandalshëm tek çdonjëri prej tyre. Veç këtyre, ata mbartin me vete si kujtesë shijeje edhe nostalgjitë e kënaqësive fëminore të lidhura me ngjarje, njerëz të dashur, çaste të gëzueshme të përjetuara ndër vite.

Mu për këto arsye, dietologjia dhe kulinaria janë shndërruar në shkenca dinamike të dobishme jo vetëm për shëndetin, por edhe për mirëqenien shpirtërore dhe kënaqësinë estetike e emocionale të qytetarëve. Ato po pleksen me artin kreativ në mënyrat plot fantazi të gatimit e të paraqitjes estetike bashkëkohore, duke ruajtur me delikatesë edhe traditat e zakonet shekullore vendore të ushqyerjes dhe gatimit.

Mjekësia dhe kulinaria kanë histori të gjatë bashkëjetese. Në jo pak raste, kanë qenë në konflikt mes tyre. Prioritizimi i shijes dhe kënaqësisë së ushqimit nga ana e kulinarisë, ka qenë dhe është në kundërshtim me disa nga këshillat dhe dogmat ushqimore shëndetësore. Përdorimi nga mjeshtrit kulinarë, me synim rafinimin e shijes së ushqimit, të substancave si kripa, sheqeri, yndyrat shtazore apo i salcave, piperit, erëzave e pikantëve të tjerë, ka sfiduar rekomandimet e mjekësisë për profilaksinë dhe mjekimin e disa sëmundjeve gjerësisht të përhapura, si hipertensioni arterial, diabeti, obeziteti e arteroskleroza, sëmundjet gastrointestinale etj.

Ndërkohë, dietologjia si degë e mjekësisë ka ndihmuar jo vetëm kulinarinë me të dhënat shkencore për përbërësit esencialë të ushqimeve në kuptimin e prezencës së balancuar në to të proteinave bimore e shtazore, sheqernave të thjeshta e komplekse, yndyrave të saturuara e të pasaturuara, si edhe me përllogaritjen e fuqisë kalorike ushqimore si karburant të secilës prej tyre. Dietologjia ka orientuar kulinarinë dhe mjekësinë me
rekomandimet e saj të vyera për mënyrën e duhur të marrjes dhe shpërndarjes së ushqimit ditor të njerëzve, si dhe për gradën e shpejtësisë së tretjes e të absorbimit të tij brenda organizmit. Diabetologjia ka zhdramatizuar edhe ‘mëkatet episodike’ të të sëmurëve, shkeljet e vullnetshme të dietës së rekomanduar, pre të tundimit nga një ushqim tepër i shijshëm. Mjafton të jenë episode të rralla, por edhe të sëmurëve u falen kënaqësitë e pashëndetshme që burojnë nga një ushqim i parezistueshëm, jo dietik. Ekuacioni ynë i dikurshëm: ‘Ushqim = Bukë dhe Gjellë’, është shndërruar tani në një formulë të re: ‘Ushqim = Shëndet, Kënaqësi, Art, Traditë, Biznes’. Restorantet me menytë tradicionale të përpunuara dhe ato origjinale e kreative, janë tanimë në mbarë botën, pikat më atraktive për turistët vendorë e të huaj. Shqipëria është në të njëjtin trend, falë mjeshtrave tanë të talentuar të gatimit dhe servirjes.

Ndoshta jo rastësisht, restoranti “NOMA” në Kopenhagë, i famshëm për recetat origjinale të shëndetshme të gatimit dhe i laureuar për tre vitet e fundit radhazi me Çmimin “Restoranti më i mirë në botë”, ka për mjeshtër kuzhine Rene Rexhepin, me baba shqiptar.

Siç do ta shihni dhe në këtë libër të mrekullueshëm, edhe restoranti “Rapsodia” i mjeshtrit të talentuar Alfred Marku në Shqipëri, performon të njëjtën filozofi të gatimit befasues – frymëzuar nga tradita, sjellë me kreativitet e art, gjithmonë i kuruar me dashuri.

Tag:Alfred Marku, chef, dietologjia, Isuf Kalo, kulinaria, shendeti, uet

  • Share:
Suela Laska

Previous post

Libri i UET PRESS/ Rapsodia e pjatave të chef Alfred Markut
May 24, 2022

Next post

Kandidatet fitues per programin e doktoratës në “Shkenca Sociale dhe të Sjelljes”, viti akademik 2021-2022
May 26, 2022

You may also like

vlcsnap-2025-07-25-10h23m12s329
UET aplikon në The Ranking- si dhe përse universitetet shqiptare duhet të rankohen globalisht
25 July, 2025
-900-0-1752754427xhha-0222jpg-540
FOTO/ 6 studentë, 6 histori njerëzore nga ceremonia e diplomimit UET 2025
24 July, 2025
-900-0-1752231099xrudi0825jpg-152
Diplomohet brezi i 17-të në UET, 451 studentë finalizojnë studimet në ciklin bachelor
11 July, 2025

Search

Since its inception in 2006, UET has not stopped its efforts to reform, structure and complete it, processes and initiatives that ensure the highest quality graduation of our students.

Scan here to read our latest QAA review report

STUDY AT EUT

  • Professional Diploma
  • Bachelor
  • Professional Master
  • Master of science
  • Master of Arts
  • Doktoraturë



Address:

Xhura Complex, St. Xhanfize Keko, Tirana, Albania.



Mobile

+355682016616
+355689037765



Email

[email protected]



Reserve your activity



Facebook-f




Instagram




Linkedin




Youtube



Email

[email protected]



Mobile

+355682016616



Facebook




Instagram




Linkedin




Youtube

© Copyright 2025 UET

Privacy Policy