unnamed

Prof. Fatos Tarifa, PhD

Fatos Tarifa është profesor i Sociologjisë dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin Europian të Tiranës. Ai ka një doktoraturë të dyfishtë, me doktoraturë. në Sociologji nga Universiteti i Karolinës së Veriut në Chapel Hill, dhe një doktoraturë në Shkenca Politike nga Universiteti i Tiranës.
Ai ka mbajtur një sërë pozicionesh akademike në institucione të ndryshme të arsimit të lartë në Evropë dhe Amerikën e Veriut, duke përfshirë Institutin e Studimeve Sociale në Hagë, Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill, Universitetin Campbell, Universitetin Webster dhe Universitetin e Miçiganit Lindor.
Ai ka qenë ndër të tjera një studiues vizitor ose i ftuar në universitete të ndryshme me reputacion, duke përfshirë Shkollën e Qeverisjes së Universitetit të Harvardit J. F. Kennedy, Shkollën e Drejtësisë dhe Diplomacisë në Fletcher të Universitetit Tufts, Institutin Watson të Universitetit Brown për Studime Ndërkombëtare, Qendrën e Universitetit Stanford për Studime Ruse dhe të Evropës Lindore. , Qendra e Universitetit Duke për Studime Evropiane dhe Globale, Qendra Universitare e Nju Jorkut për Studime Evropiane, Qendra Universitare Amerikane për të Drejtat e Njeriut dhe të Drejtën Humanitare, Qendra e Universitetit të Torontos për Studime Urbane dhe Komunitare, Universiteti Kinez i Hong Kongut, Universiteti i Guelfit, Universiteti i Amsterdam, Universiteti i Essex, Universiteti i Uppsala, Universiteti i Helsinkit, Universiteti i Malajas etj.
Ekspertiza e tij është kryesisht në fushat e sociologjisë politike, ndryshimeve sociale dhe kulturore, gjeopolitikës dhe globalizimit. Ai është autor, bashkëautor ose redaktor i 50 librave dhe mbi 100 artikujve të rishikuar nga kolegët dhe kapitujve të librave.
Prof. Tarifa shërbeu si ambasador i Shqipërisë në Mbretërinë e Holandës (1998-2001) dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (2001-2005). Ai është anëtar (dhe president i mëparshëm) i Akademisë Shqiptare të Arteve të Shkencave dhe fitues i disa granteve, nderimeve dhe çmimeve ndërkombëtare.