Filozofojme SeriPedagogë, studentë dhe studiues të filozofisë u mblodhën në edicionin e tretë të “Anuareve të Filozofisë” Llogara 2017, organizuar nga Klubi i Filozofisë “Russel” në bashkëpunim me Universitetin Europian të Tiranës

Një grup pedagogësh, studentësh, dashamirës të filozofisë rrotull këtij grupimi, prej më shumë se 3 vitesh përmes një numri aktivitetesh që janë Klubi Russell çdo të mërkurë, Russell Talk çdo tre muaj dhe një herë në vit “Anuaret e filozofisë” që mbahen në Llogara, kanë ndërtuar një lloj komuniteti rreth debatit filozofik, një lloj refleksioni ndaj kësaj disipline kaq të rëndësishme për historinë njerëzore dhe sidomos për sistemin arsimor. Po flasim për Klubin e Filozofisë “Russell” i ngritur pranë Universitetit Europian të Tiranës i cili fundjavën që shkoi organizoi “Anuratet e Filozofisë” në Llogara, një traditë përvitshme ku dashamirës të filozofisë reflektojnë për rëndësinë e saj në qytet dhe sidomos në arsim.
Sipas Henri Çilit, një nga themeluesit e UET-it dhe ideator i këtij klubi, kjo iniciativë ka insistuar në rikthimin e filozofisë në qytet. “Inciativa bën pjesë në detyrat thelbësore të institucioneve universitare, pa të cilat universiteti nuk mund të kuptohet, jo vetëm aq por ne themi që dija në një universitet të pavarur, jo vetëm që nuk mund të eleminohet, por ka një vend të posaçëm për të rritur kualitetin e studimeve në përgjithësi në nivel horizintal të të gjitha degëve”.

suplementistudenti83-1Të rinjtë shqiptarë jetojnë në një epokë pa kufij. Ata mund të studiojnë në Shqipëri dhe të bëjnë një semestër apo dy jashtë vendit në universitetet më të më mira të vendeve europiane. Universiteti Europian i Tiranë përcjell këtë pranverë dhjetëra studentë të tij që kanë fituar bursa nga programi Erasmus+ për të kryer një pjesë të studimeve të tyre në një prej 31 universiteteve me të cilat UET ka marrëveshje bashkëpunimi.

Këto bursa janë të mbuluara financiarisht nga ky program. Të rinjtë kanë mundësi të kenë një diplomë të dyfishtë në fund të studimeve, ku njihet koha e studimeve jashtë. Përveç shkollës ata përfitojnë një eksperiencë të veçantë jete duke jetuar në një nga qytetet europiane dhe duke krijuar shoqëri të reja kudo që shkojnë.

Vetëm për periudhën 2015-2017 janë 107 studentë dhe pedagogë nga UET që kanë shkuar në një shtet të BE-së. Vetëm për aplikimet e shkurtit 2017, UET ka arritur të lidhë Marrëveshje me 31 Universitete Europiane, në shtete si: Finlandë, Gjermani, Spanjë, Portugali, Vende Baltike, Itali, Hungari etj.

Po çfarë do të thotë për një student shqiptar që të ketë mundësinë të studiojë në kuadër të këtij programi në një prej universiteteve europiane?! MAPO pyeti disa prej tyre, të cilët kanë mundur të fitojnë të drejtën e kësaj burse dhe presin të nisen për studime jashtë këtë muaj.

Ata janë Anxhela Brinja, Klaudio Agolli, Amantia Bilbili, Migena Mersini, studentë në Bachelor,

si dhe Egi Trokthi, student i Masterit.

llogaraKlubi Filozofik “Bertrand Russell” në bashkëpunim me UET do të zhvillojnë për të tretin vit radhazi “Anuaret e Filozofisë” Llogara 2017 me temë; Mitologji, Teologji, Filozofi. Takimi mbahet këtë fundjavë në datat 10-12 Shkurt 2017.

Feja dhe Filozofia apo feja si filozofi do të mbledhë në një diskutim në Llogara pedagogë të filozofisë, studentë dhe të apasionuar pas filozofisë. Klubi i Filozofisë “Berndard Russell” organizon për të tretin vit radhazi “Anuaret e Filozofisë” dhe këtë vit tema është sfiduese për të pranishmit. Duke vendosur temën; “Teologji, Mitologji, Filozofi”, klubi tenton që të hedhi një vështrim mbi të gjithë historinë e mendimit njerëzor që përmblidhet në këto tre hapa. Fillimin me mitologjinë, kalimi në teologji dhe përmbushjen në racionalitetin e filozofisë, thotë Dr. Arjan Curri, pedagog i Sociologjisë së Religjionit në UET,
“Kjo temë lidhet me faktin e të gjithë linjës historike të mendimit njerëzor, që nis nga mitologjia me Platonin, kalon në teologji me filozofë të mëdhenj të mesjetës si Tomas Akuini ose Shën Agustini dhe pastaj mbaron me percepsionet filozofike të asaj kontinentale dhe analitike me kulm sipas meje Kantin”- shprehet ai.
Sipas Currit, filozofia me fenë lidhet pazgjidhshmërisht sepse filozofia është një lloj shkence e cila merr në studim çdo gjë dhe në fokusin e saj universal feja nuk mund të bënte përjashtim. “Ajo disiplinë e filozofisë që quhet filozofia e fesë nuk është asgjë tjetër veçse studimi filozofik i kuptimit dhe natyrës së fesë. Kjo përfshin analizën e koncepteve religjioze të besimeve të ndryshme, të termave, të argumentave, madje edhe të praktikave fetare. Qëllimi i filozofisë së fesë është që të studiojë nëse religjioni, është limituar thjesht në disiplinat e tij teistike apo ka kapërcyer vetveten duke i dhënë kontribut edhe filozofisë së traditës së mendimit njerëzor”- thekson ai.

 

Zvkryeministri i Kosovës Në kuadrin e ciklit të Forumeve UET, ishte sot i ftuar zvkryeministri i Kosovës në bashkëbisedim me studentë e pedagogë të Universitetit Europian të Tiranës

“Kosova shtet vetëm sa e ka fuqizuar kombin shqiptar”, -tha sot numri dy i qeverisë së Kosovës, Hajredin Kuçi, duke theksuar se për të ruajtur sovranitetin e saj Kosova mund të kërkojë ndihmë nga SHBA-ja, NATO, apo BE, por jo nga Shqipëria. Në një bisedë me studentët e Universitetit Europian të Tiranës zv/kryeministri Kuçi, sqaroi se nuk ka asnjë interes në Kosovë që të shqiptarët të bëhen nxitës të ndonjë konflikti në rajon, përkundrazi, ata do të tentojnë që të ruajnë dhe zhvillojnë paqen me fqinjët. Ai foli dhe për skenarët që u përfolën në media për këmbim territoresh me Serbinë dhe i cilësoi si deklarata e opinione që vijnë nga bota akademike apo intelektuale dhe që s’kanë asnjë lidhje me qëndrimin zyrtar, i cili sipoas Kuçit, duhet të jetë i kujdesshëm dhe në pajtim me kufinjtë me të cilët Kosova është njohur si shtet prej partnerëve ndërkombëtarë.
“Shpeshsherë flitet deri ku shteti shqiptar mund të ndihmojë shtetin e Kosovës? Unë mendoj që mund ta ndihmojë ashtu siç e ka ndihmuar deri më tani. Por janë 3-4 çështje që ne duhet ti bëjmë vetë. E para sovranitetin duhet ta ushtrojmë vetë, mos të kërkojmë nga Shqipëria, mbase duhet të kërkojmë nga SHBA-ja, NATO, apo BE-ja. E dyta në tërësinë territoriale duhet të kërkojmë garanci ndërkombëtare. Besoj që kjo është më e udhës, ne e kuptojmë këtë lloj mbështetje që marrim nga Shqipëria, por duhet të jemi korrekt që të themi se Shqipqria dhe Kosova duhet t’i prijnë asaj që të hyjnë sërish në luftë. Ka patur luftëra mjaftueshëm. E treta duhet që autoriteti i ligjvënies dhe vendimarrjes në Kosovë ti ketë duart më të lira. Por të gjitha këto raporte duhet të jenë të kujdesshme edhe në raport me unionin evropian. Të gjithë ne Kosova, Serbia edhe Shqipëria duam të hyjnë në unionin evropian. E para të gjithë ne kemi një pjesë të mbetur etnike diku tjetër. Shqipëria ka shqiptarë jashtë saj, po ashtu Kosova, po ashtu dhe Serbia. Hyrja në unionin evropian është rruga e parë në bashkimin e këtyre pjesëve të mbetura etnike në një organizatë. E dyta zbutja e ekstremizmave fetare, fenomen ky më pak i theksuar në Shqipëri, por më shumë në Kosovë”- u shpreh Kuçi ndër të tjera.